In Auvelais, strategisch gelegen tussen Namen en Charleroi, ligt een terrein van 13 hectare aan de Samber. Jarenlang werden hier asresten van steenkoolverbranding opgeslagen, maar sinds de sluiting in 1985 ligt het er verlaten bij. Vandaag maakt het terrein deel uit van een ambitieus herontwikkelingsproject: een duurzame en innovatieve KMO-zone. Emelia nam zowel het bodemonderzoek als de milieuvergunningsaanvraag voor haar rekening.
“In samenwerking met lokale autoriteiten brachten we de staat van de bodem in kaart en stelden we herstelopties voor.”
Bodemstudie als fundament voor herontwikkeling
In het kader van de vergunningsaanvraag voor een perceel dat als verdacht vermeld staat in de “Base de Données de l’État des Sols” (BDES), heeft Emelia een gecombineerd bodemonderzoek uitgevoerd: zowel een oriënterend als een beschrijvend bodemonderzoek, conform de geldende wetgeving.
Met dit onderzoek kon de kwaliteit van de bodem worden beoordeeld en een nauwkeurige diagnose worden gesteld zonder dat er saneringswerkzaamheden nodig waren.
“Door de regelgeving nauwgezet te volgen, hebben we de bodemgesteldheid voor het herontwikkelingsproject gevalideerd, waardoor de conformiteit ervan voor de rest van de werkzaamheden werd gewaarborgd”, legt Charlotte Rosière uit.
Ondersteuning bij milieuvergunningsaanvraag
Naast de bodemstudie nam Emelia ook de milieuvergunningsaanvraag voor haar rekening. Dit vereiste niet alleen een grondige kennis van de complexe milieuwetgeving, maar ook het vermogen om ecologische en economische belangen op een slimme manier te verenigen.
“Voor dergelijke complexe projecten organiseren we meerdere bijeenkomsten met de relevante autoriteiten om rekening te houden met hun verwachtingen en om te onderzoeken hoe deze kunnen worden geïntegreerd in het project van onze klant, wat ons tijd bespaart in het proces,” legt Charlotte Rosière uit.
De site zal opnieuw worden opgevuld om het platform te creëren, waardoor het een ontvangstlocatie wordt voor type V-bodem. Door de integratie van asrecuperatie en riviertransport via de Samber maakt dit project deel uit van een circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Bovendien zijn er maatregelen genomen om de beschermde planten- en diersoorten op de site te beschermen, zodat er een evenwicht is tussen milieuherstel en economische dynamiek.
Een duurzame toekomst voor La Larronnerie
Met de expertise van Emelia transformeert deze voormalige industriële site tot een moderne, duurzame KMO-zone. Dankzij grondig bodemonderzoek, een gefundeerde milieuvergunning en focus op circulariteit, speelt Emelia een cruciale rol in de toekomst van deze KMO-site aan de Rue de La Larronnerie.
Van bodemonderzoek tot milieuvergunningsaanvragen, de professionals van Emelia staan nooit stil en nemen vol vertrouwen het voortouw richting een duurzame toekomst waar iedereen aan bijdraagt én beter van wordt. Kunnen wij u ondersteunen bij een project?
Stel ze gerust. We helpen je zo snel én accuraat mogelijk door complexe vraagstukken heen.