Stadhuis Roeselare

Geschiedenis en toekomst ontmoeten elkaar in meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

Vlaanderen

Het stadhuis en het iconische Belfort vormen sinds jaar en dag een herkenningspunt in de West-Vlaamse centrumstad Roeselare. Vandaag – na een grondige renovatie van drie jaar – is het stadhuis meer dan ooit toonbeeld van toegankelijkheid, architectuur én duurzaamheid. Emelia speelde een sleutelrol in de voorbereiding van dit pioniersproject waarin geschiedenis en toekomst de handen in elkaar slaan.

“Het stadhuis is een baken in het hart van Roeselare. Op deze bruisende plek een ontmoetingsplek voor het beleid, onze medewerkers en inwoners realiseren, is heel waardevol voor ons.”
Nathalie Muylle, Schepen voor stadsontwikkeling (Stad Roeselare)

Opvolgingsplan voor circulair slopen van oude kantoorzone

Vóór de verbouwingen bestond het stadhuis uit een kluwen aan verouderde panden met een erbarmelijke energiescore en ondermaatse toegankelijkheid. Als eerste stap in de transformatie werd de verouderde kantoorzone dan ook gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouw. Het sloopopvolgingsplan (SOP) van Emelia vormde hiervoor de perfecte leidraad.

Een SOP garandeert dat materialen die vrijkomen tijdens de sloop niet zomaar worden weggegooid, maar worden gerecycleerd of hergebruikt in hoogwaardige toepassingen. Voor 99% van het sloopafval in dit project bleek dit uiteindelijk het geval. Materialen zoals steenpuin, lood, zink, kabels en staal werden selectief ontmanteld en kregen vervolgens een herbestemming. Door de afvalstromen vanaf het begin correct te traceren, vermeed de stad hoge verwerkingskosten, wat hen dan ook tijd en budget bespaarde.

Veiligheid voorop bij de renovatie van het historische Belfort

Waar nieuwbouw kansen biedt, stelt renovatie van erfgoed unieke uitdagingen. Het Belfort, UNESCO-werelderfgoed, bleef doorheen de eeuwen onaangetast in zijn grandeur, maar moest grondig worden aangepakt om ook voor de komende generaties te blijven schitteren. In een historisch gebouw als het Belfort zit asbest vaak goed verborgen. Emelia nam dan ook een destructieve asbestinventarisatie voor zijn rekening. Hierin worden – nog vóór de start van de werken – alle asbesthoudende materialen beschreven die in een gebouw aanwezig zijn, zowel rechtstreeks waarneembaar als ingesloten.

Emelia voerde deze grondige asbestinspecties uit en ingesloten materialen werden blootgelegd. Elk risico werd zorgvuldig in kaart gebracht, zodat de renovatie veilig kon plaatsvinden zonder de historische integriteit van het Belfort in gevaar te brengen. Zo werd niet alleen de veiligheid van de arbeiders maar ook de gezondheid van toekomstige bezoekers gegarandeerd.

Publiekelijke erkenning voor meest duurzame stadhuis van Vlaanderen

Het vernieuwde stadhuis en het Belfort vormen een schitterend samenspel van duurzaamheid, toegankelijkheid en architectuur. Met respect voor hun historische waarde en een gedurfde blik op de toekomst vormt deze plek nu meer dan ooit het kloppend hart van de stad en haar inwoners.

Het project zette bovendien sterk in op ecologie en energie-efficiëntie: de aansluiting op het warmtenet zorgt voor een daling van 70% in de energiekosten en dankzij regenwaterrecuperatie bespaart men jaarlijks meer dan een miljoen liter drinkwater.

Deze innovaties maken van het stadhuis niet alleen een functionele werk- en ontmoetingsplek, maar ook een symbool van circulariteit en klimaatbewustzijn.

En erkenning bleef niet uit.

Het project ligt op koers voor het prestigieuze BREEAM Excellent-label, het onafhankelijke en internationale keurmerk voor duurzaam bouwen.

Daarnaast sleepte het stadhuis de Belgian Construction Award voor beste circulaire project en de Publica Award voor Climate Responsibility in de wacht. Deze bekroningen bevestigen dat Roeselare een voorloper is in duurzame stadsontwikkeling en dat historische erfgoedlocaties wel inspirerend kunnen worden heruitgevonden.

Emelia verheldert

Heb je vragen?

Stel ze gerust. We helpen je zo snel én accuraat mogelijk door complexe vraagstukken heen.

Contacteer ons